Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şubesi, kuruluşunun 3. yıldönümünü Birlik Cem’i ile kutladı.
Alevi inancı ve kültürünün vazgeçilmezi olarak nitelendirilen Birlik Cem’lerinden ikincisini önceki gün saat 19.00’de Ayvalık Belediyesi’ne ait İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde düzenledi. 3 yıl önce 31 Mayıs’ta kurulan dernek şubesinin kuruluş yıldönümünde organize edilen Cem törenine ilçe ve beldelerde yaşayan alevi vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Alevi inancının olmazsa olmaz olarak kabul edilen ritüellerinden biri olan Ayvalık’ta ki cem törenini, Alevi toplumunun saygın inanç önderlerinden biri olarak kabul edilen Hüseyin Gazi Metin Dede yürüttü.
Alevi inancının dışında, Sünni vatandaşların da katıldığı gözlenen Cem töreni öncesinde görüşlerini aldığımız Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık Şube Başkanı Vedat Tekten, “Bugün Birlik Cem’i adını verdiğimiz, toplumun birleşmesi adına düzenlenmiş, birbirlerinden rıza alma temeline dayalı bir Birlik Cem’i yapıyoruz. Bu organizasyonu dernek şubemizin 3. kuruluş yıldönümüne rast getirerek, kuruluş yıldönümümüzü daha da anlamlı bir hale getirmek istedik” dedi. Cem’in kendileri için barış, bir arada olmak, kaynaşma, sorunlarını tartışmak ve konuşmanın yanı sıra törene katılan herkesin birbirinden razı olduğunu anlamını taşıdığını kaydeden Tekten, “Bu nedenle Birlik Cem’imiz adından da anlaşılacağı gibi, ‘Birlikten Kuvvet Doğar’ diyen herkese inancına bakılmaksızın açık olacaktır. Bunu vesile kılarak, ışıklarla bir araya gelip, lokmamızı pay edeceğiz” ifadelerini kullandı.
CEM EVLERİNİN KURULMASI İÇİN ALEVİ VATANDAŞLARDAN DESTEK İSTEDİ
Cem töreni öncesinde, İsmet İnönü Kültür Merkezi’ni dolduran çoğunluğu Alevi vatandaşlardan oluşan vatandaşlara hitaben konuşan Hüseyin Gazi Metin Dede ise, Türkiye’de oldukça kalabalık bir nüfusa sahip olmasına rağmen Alevi vatandaşların inanç ve kültürlerini yaşatacakları Cem Evleri’nin resmi bir kimlik kazanamamış olmasından duyduğu üzüntüyü ifade etti. Türkiye’de Alevi vatandaşların yoğun yaşadıkları her yerde birer Cem Evi’nin oluşturulması gerektiğini kaydeden Hüseyin Gazi Metin Dede, Alevi vatandaşların bu konuda gereken ekonomik desteği vereceklerinden emin olduğunun da altını çizdi.
Alevilerin, ‘Kızılbaşlık’ ve ‘Mum Söndü’ gibi kavramlarının toplumda bilinçli olarak çarpıtıldığını savunan Hüseyin Gazi Metin Dede, “Alevilik; insanı dünyanın merkezine koyan, aklı da ön plana çıkaran, din, dil, ırk, mezhep, kadın, erkek ayrımı yapmadan, eline, beline, diline sahip olan bir inanış biçimidir. Biz Aleviler bu dünyada her insanın kardeş gibi yan yana yaşaması için Cem törenlerimizi yaparız. Bizim Cem’lerimizde günahlardan arınmaktan çok, uyarı vardır” dedi.
Alevi toplumlarında, kadınlara her şeyden önce insan olarak bakıldığını kaydeden Hüseyin Gazi Metin Dede, “Kerbelada, adına salavat getirdiğimiz peygamber efendimizin torunlarına su vermemeyi marifet sayanlarla, o mazlumların başlarını kesenlere biz ‘yezit’ diyoruz. Ama her Sünni inancını kabul edeni de yezit olarak görmüyoruz. Bir kişinin alt kimliği, üst kimliği ne olursa olsun, insan olması bizim için yeterlidir” diye konuştu. Cem töreni öncesinde kendisini salonda bulunan kalabalığa tanıtan Hüseyin Gazi Metin Dede, emekli bir maden işçisi olduğunu ve yıllarca sendikalarda aktif görevler alarak, yaşamı boyunca insanları alevi-sünni olarak ayırmaksızın bir araya getirebilmek için yoğun emek harcadığını kaydetti.
GÜNAHLARINDAN ARINDIKLARINI SÖYLEDİLER
Konuşmasının ardından, eline bağlamasını alan Dede, Cem törenini başlattı. Oldukça farklı objelerle dolu olduğu gözlenen, Cem ibadetine salonu dolduranların da derin bir inançla katıldıkları dikkatlerden kaçmadı. Cem töreni sırasında semah dönen Alevi vatandaşların tören sonunda lokmalarını birbirleriyle paylaştığı gözlendi. Tören sonrasında özellikle Alevi kadınların kendilerini bir kuş gibi günahlarından arınmış ve tertemiz olarak hissettiklerini söyledikleri gözlendi.