Aleviler Avusturya’nın resmen tanınmış 15. dini cemaati oldu
Avusturya devleti, Alevileri dini topluluk- cemaat olarak tanıdı. Bu tanıma ile Aleviler Avusturya’nın resmen tanınmış 15. dini cemaaiti oldu. Avusturya’nın Alevileri resmen tanıma kararı Kültür Bakanı Claudia Schmied tarafından imzalanarak Resmi Gazetede yayınlandı. “Avusturya Alevi İslam İnanç Toplumu” (ALEVİ) ise tanıma kararını, şükranla karşıladıklarını duyurdu.Die Presse.com’un haberine göre, bu durum, Alevilerin tebrik gönderilerinde, “Bu yasal tanıma ve diğer dinlerle eşit sayılma hakkıyla, Avusturya tarih yazdı” şeklinde bir ibare yer aldı.
Buna benzer son tanıma 2009 yılında Yeho Şahitlerinde söz konusu olmuştu. Böylelikle Aleviler okullarda düzenli olarak din dersine de imkan kazanacaklar.
PAZAR GÜNÜ KUTLAMA
Alevi Topluluğu üyeleri önümüzdeki pazar günü saat 13:00’de Viyana’nın Florisdorf ilçesinde bulunan Mozaik Eventcenter’da tanıtmayı kutlayacaklar. Kutlamaya, başka dini inanışların sözcüleri ve siyasiler de davet edildi.
Kardinal Christoph Schönborn adına Viyana piskoposu Franz Scharl, Kültür Bakanı Claudia Schmied ve Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz (ÖVP Partisi)’nin katılım için söz verdiklerini Kathpress haber ajansı bildirdi.
Nisan ayından itibaren Kültür ve Eğitim bakanlıklarına din dersleri için gerekli düzenleme ve başvuruların yapıldığı ve Alevi Dini Derneği olarak tüm şartların yerine getirildiği, başvurunun ise 2010 yılında yapıldığı belirtiliyor.
RESMİ ÜYE SAYISI 17 BİN 351
Açıklamalarda Aleviliğin en az 100 yıldır varolduğunu Avusturya’da ise en az 20 yıldır kültür derneği olarak varlığını sürdürdüğü ve ibadetlerinİ burada yapdığı belirtiliyor.
Dernek tüm ülkede 80 bin Alevi olduğunu kendi resmi üyelerinin ise 17 bin 351 olduğunu söylüyor. Derneğin açıklamasına göre ise Türkiye’de 25 milyon, tüm dünyada ise 80 milyon Alevi yaşıyor
BAŞKA ALEVİ SÖZCÜLER DE VAR
Die Presse.com’un haberinde, söz konusu ALEVİ derneğinin “Avusturya Alevi İslam Dini topluluğu” (IAGO)’dan ayrılmış bir grup olduğu belirtildi. Bu grup, kendilerini Şiiliğin bir kolu olarak görüyor.
Bir diğer Alevi grubu ise “Avusturya Alevi Dernekleri Federasyonu” ancak bu grubun resmen dini topluluk olarak tanınmamasının nedeni idare mahkemesinde davalarının sürmesi.
Die Presse.com’a göre, Avusturya’da bir üçüncü grup ise “Altaleviten” (Eski Aleviler) denilen grup. Bu grup çoğunluk olarak Kürtlerden oluşuyor ve dini bakımdan kendilerini İslam’a ait görmüyorlar. Ancak bu grubun da bir Dini Topluluk başvurusu var.
Kerem Abadi/ Dünya Bülteni – Haber Merkezi