AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner’in bir televizyon programında cemevlerine dönük sözlerine Alevilerden tepki gelmeye devam ediyor. Antep’te yöre dernekleri, Metiner’in söyleminin rencide edici olduğuna belirterek, Hükümetin Alevilere yönelik politikasını da eleştirdiler.
Balyanlılar ve Çepnililer dernekleri adına gazetemize açıklama yapan dernek başkanları, Metiner’in konuşmasıyla birlikte ‘demokratikleşme paketi’ni de gazetemize değerlendirdi.
İYİ ALEVİ OLMAK İÇİN NE LAZIM?
Balyanlılar Derneği Başkanı Rıza Yıldırım, Metiner’in daha önce de rencide edici sözler kullandığını hatırlatarak, tepki göstermeye devam edeceklerini belirtti. AKP’nin sıklıkla yaptığı ‘Alevilerin kendi aralarında anlaşamadığı’na dair açıklamalara da değinen Yıldırım, “Sen önce devletin Alevisini yaratıyorsun, sonra onu benim karşıma getiriyorsun, tabii ki anlaşamayız. Yoksa Alevilerin kendi aralarında anlaşamamak gibi bir derdi hiç olmadı. Bir kere bu bizim öğretimize ters. Hiç duydunuz mu bir cemde anlaşılamamış da kavga çıkmış?” sözleriyle tepki gösterdi. Çalıştay gibi açılımlarda da benzer durumlar olduğunu hatırlatan Yıldırım, Alevilerin taleplerinin karşılamak değil, öyle yapıyormuş gibi görünerek, Alevilerin Sünnileştirmek olduğuna dikkat çekti.
Yıldırım, cami-cemevi projesinin de bu niyeti taşıdığını söyledi. Antep’te de bu projeyi hayata geçirmek isteğiyle yoklamalar yaptıklarına dikkat çeken Yıldırım, buna karış duracaklarını belirtti. Hükümetin açıkladığı demokratikleşme paketine de değinen Yıldırım, paketin kimseyi tatmin etmediğini söyledi. Pakette birer hakmış gibi verilenlerin bir anlamı olmadığını söyleyen Yıldırım, “Kürtler, Aleviler ve tüm haksızlığa uğramış, özgürlüklerinden mahrum kesimler için AKP’nin yaptığı azar azar hak veriyormuş gibi yapıp oyalamaktır” dedi. Hükümetin sürekli ayrıştırıcı söylem kullandığına değinen Yıldırım, “Devletin dini olduğu sürece din de iktidara göre şekillenir” dedi.
‘EN AZINDAN SAYGI DUYUN’
Çepnililer Derneği Başkanı Zülfikar Aslan, Alevilere dönük Metiner’in sarf ettiği gibi sözleri çok duyduklarını belirterek şöyle konuştu: “İster kabul edin ister etmeyin, bizim için cemevleri ibadet yerleridir, böyle yaşıyoruz, yaşamaya da devam edeceğiz. Hükümet de milyonlarca Aleviye en azından saygı duyup bu yönde adımlar atmalı ve öyle konuşmalıdır. Kimsenin inanç merkezi için böyle bir söylem yapılmamalı.” Demokratikleşme paketiyle kimsenin talebinin karşılandığına dikkat çeken Aslan, “Bir üniversiteye saygı duyduğumuz bir kişinin adının verilmesinden mutlu oluruz ama bizim böyle bir talebimiz olmadı ki. Bizim eşit yurttaşlık, cemevlerinin ibadet merkezi olarak kabulü, din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılması gibi çok daha önemli taleplerimiz var karşılanmayan. Bunlara hiç değinmeden, bunlar için bir adım atmadan bir üniversiteye isim vermenin ne anlamı var?” diye tepki gösterdi. Aslan, cami-cemevi projelerine de karşı olduklarını belirterek, “Devlet bazı haklarımızı kabul etmiyor diye bundan vazgeçecek değiliz. Geri adım atmayız, sonuna kadar da haklarımız için mücadele ederiz” dedi.
Hükümetin daha önce de Alevilere dönük açılımları olduğuna değinen Aslan, Alevi dedelerin maaşa bağlanması teklifi gibi girişimleri de asla kabul etmediklerini söyledi. Alevilikte dedenin özgür olması gerektiğini ve hiçbir zaman bir devlet memuru gibi devletin belirlediği çizgide gerçek görevlerini yerine getiremeyeceğini ifade eden Aslan, tüm bunların Aleviliği yozlaştırıcı çalışmalar olduğuna dikkat çekti.