2004 Yılında Almanya’da bir grup Dersimli aydın, yurtsever ve işveren tarafından kurulan Dersim’i Yeniden İnşa Derneği Olağan kongresini delege ve üyelerin katılımıyla yaptı.
Almanya’nın Frankfurt kentindeki Mezopotamya Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ve Seyid Rıza ile dava arkadaşlarının idam edilişlerinin 76. yılına denk gelen Kongre’de Seyid Rıza ve arkadaşlarının şahsında hak mücadelesi verenler anıldı.
Kongrede Halkların Demokratik Partisi (HDP) kongresi de selamlandı.
Kongrede Yönetim Kurulu adına konuşan yazar Haydar Işık, derneğin geçen dönemde yaptığı çalışmaları değerlendirdi.
AB Parlamentosu başta olmak üzere düzenledikleri birçok konferansta, belgeleriyle, canlı tanıklarıyla Dersim’de yaşananların bir soykırım olduğunu anlattıklarını belirten Işık, soykırımın başladığı 4 Mayıs Günü’nün “4 Mayıs Dersim Tertelesi” olarak kamuoyuna deklare ettiklerini vurguladı.
Işık’ın konuşması ardından çalışma raporları okundu. Ardından yürütülen tartışmalarda şu hususlar öne çıktı:
-2014 Mart yerel seçimleri vesilesi ile seçimlere yönelik çalışmaların öne alınması ve belirlenecek adayın desteklenmesi çalışmalarına ağırlık verilmesinin kararlaştırıldığı kongrede, gerek mevcut AKP iktidarının ve gerekse Dersim Soykırımı sanığı CHP’nin Dersimlilere verebileceği kan ve gözyaşından başka hiç bir şeyin olmadığı vurgulandı.
-Dersim coğrafyası üzerinde yapılması düşünülen ve kutsal toprakların yok olmasına yol açacak 20 civarında baraja karşı etkin ve uluslararası çalışmalar ve bu çalışmalara destek verilmesi kararlaştırıldı.
-Dersim’de tapu-kadastro çalışmalarının Köy ve Kom’lara kadar girerek, tapusu olmayan arazilerin devlete ‘hazine’ olarak aktarıldığı, bununla birlikte Dersimliler arasında bir mal-mülk tartışmasının bilinçli olarak başlatılmak istendiğine dikkat çekildi. “Dersim toprakları Dersimlilerindir, devletin değil” şiarı ile hareket edilmesi gerektiği altı çizildi.
-Diasporada yaşayan Dersimlilerin sosyal-kültürel ihtiyaçları ve Dersim ile bağlarının daha sağlıklı ve sıkı bir hale getirilmesini sağlamak; Türkiye ve Avrupa’da bir Dersim gazetesinin düzenli ve periyodik olarak yayınına devam etmesi ve Diasporada yaşayan Dersim, Koçgiri, Varto vb kitlelerine mutlaka ulaştırılması
-Dersim’de ve diasporada anadil konusundaki çalışmaların desteklenmesi.
-AP’de Dersim Soykırımı ve Alevi Katliamları Konferanslarının yapılması, bunun dışında ise Dersim Soykırımı’nı anlatan bir ‘Trübünal’ın gerçekleştirilmesi.
Dersim Soykırımını anlatacak bir Soykırım müzesi anıtı çalışmalarının da hedeflendiği kongrede yeni yönetim kurulu seçimine gidildi.
Buna göre yeni yönetim kuruluna, Can Kasapoğlu, Ayfer Ber, Ali Çatakçın, Mehmet Taşkale, Mustafa Şen, Haydar Işık ve Şenol Şimşek seçildi.