Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) metropolü sayılan Suriye’nin Rakka kentinde işler IŞİD’in istediği gibi gitmiyor. Al Monitor Yazarı Ali Hashem, Rakkalılarla konuşarak kentteki hayatı yazdı.
Hashem’e göre, IŞİD duvarları arasında Suriye’nin kuzey kenti Rakka’nın çihatçıların metropolü haline geldi. Binlerce IŞİD militanı, aileleri, göçmenler ve yerel halk, ancak kendini halife ilan eden Ebubekir Bağdadi’nin tasvirindeki özel koşullar atında yaşıyor.
İlk dönemlerde IŞİD militanı olan ama IŞİD içinde örgüte baş kaldıran bir grubun lideri olduğu söylenen Abu Ibrahim al-Raqqawi, kentteki durumu ‘korkunç’ olarak tanımlamış. “İnsanlar çok öfkeli. IŞİD’e katılan çok sayıda göçmen var: Amerikalılar, İngilizler, Almanlar, genel olarak Avrupalılar ve dünyanın bir çok yerinden gelenler. Onlara özel davranılıyor, örgüt tarafından şımartılıyor” sözleri IŞİD içindeki bölünmeye işaret ediyor.
İbrahim’e göre Avrupalı IŞİD’çilere bir kısmı bölgeden göçen Hıristiyanlara ait en iyi evler, arabalar veriliyor. Yerli halktan ise vergi toplanıyor.
Bir grup IŞİD militanının başlattığı muhalefeti de şöyle anlatıyor: “Rakka kentinden bir grup aktivistiz. Başar Esad’ın acımasız rejimine karşıyız ve kentimiz bir başka acımasız rejim IŞİD tarafından kurtarıldıktan sonra etkinliklerimizi azalttık. Kampanyamız 6 nisan 2014’te başladı” diyor.
YARDIM EDENLERE ÖLÜM TEHDİTİ
İbrahim ve arkadaşları Rakka duvarlarına IŞİD karşıtı sloganlar yazdıklarını, hem Esad hem ABD hava saldırıları gibi işlenen suçları belgelemeye çalıştıklarını anlatıyor Al Monitor’e,
“IŞİD’in kentimiz için nasıl bir tehlike olduğu uyarısı yapan bildiriler dağıttık ve eylemler örgütlemeye çalıştık fakat IŞİD, girişimlerimizi şiddetle bastırdı. Cuma vaazlarında kent camilerinde insanları bize destek vermemeleri konusunda uyardılar. Bizi din değiştirmekle ve seküler olmakla suçladılar, bize destek veren ya da fotoğraflarımızı kullananları tutuklamakla ve idamla tehdit ediyorlar” diyor.
‘IŞİD’E DESTEK SADECE YÜZDE 10’
İbrahim, IŞİD’e karşı ilk savaşanların Rakkalılar olduğunu savunarak ekliyor: IŞİD’e karşı ilk çatışma 1 Ağustos 2013’teydi. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) IŞİD tehlikesini hissetti ve onları kentten kovmaya çalıştı, fakat yeterli silahları yoktu ve uluslararası kamuoyu umursamamıştı. 13 günlük çatışmadan sonra ÖSO kaybetti ve 4 Ocak 2014’te bir kez daha denemeye girişti. Fakat bu kez IŞİD kent üzerinde tam kontrolü sağladı. Bugün halkın sadece yüzde 10’u IŞİD’i destekliyor, bunlar da durumdan fayda sağlayan bazı aşiretlerin liderleri”
IŞİD JENERASYONU YARATILIYOR
Rakka’daki genel durum hakkında verdikleri bilgiler ise şöyle: Bankalar kapalı. Dükkanlar açık ve işlerine devam ediyor. Okullar ise IŞİD geldiğinden beri açılmadı. Bir hafta önce ise 8-10 yaş arası kız çocukları ve 10-12 yaş arası erkek çocukları için günde 2 saat eğitime başlanacağı sözü verildi. Çocuklara sadece matematik, Arapça ve İngilizce dersleri verilecek. 16 yaş altı 350 kadar çocuk şeriat gençlik kamplarına gönderilmiş. Kamp, Tabaqa kenti batısında kurulmuş. Çocuklarını örgüte gönderenlere aylık maaş veriliyor. Çocuklar camilerde dini olarak abluka altına alınıyor.
KOBANÊ’DE ÖLEN ÇOCUK IŞİD’ÇİLER
İbrahim Kobanê çatışmlarında ölen IŞİD’liler arasında 30 çocuk olduğunu da ileri sürüyor. Bunlardan intihar bombacısı olarak kullanılan Sami Hamira’nın 18 yaşında bir Rakkalı olduğunu belirtiyor: “Bu çok tehlikeli. Bir IŞİD jenerasyonu yaratılıyor, bunlar örgütün istediğinde kullanacağı zaman ayarlı bombalar gibiler”
KADINLARA AJANLIK YAPTIRILIYOR
Rakka’da tek suistimal edilenler çocuklar değil, kadınlar da “yeni sistem”in bir parçası, İbrahim, gözlem, araştırma ve tutuklama amaçlı bir kadın birliği oluşturuldu. Bu kadınların yüzde 90’ı göçmen, çok azı Suriyeli. Yabancı savaşçılarla evlilikleri de ayarlıyor ve kadınların kent dışına silah kaçırmasını önlemek amaçlı istihbarat rolleri de var” diye anlatıyor.
Evrensel