Türkiye’nin kompleks anlamında ‘en büyük cemevi’, Adana’da ibadete açıldı. Temeli 9 yıl önce atılan ve 4 milyon TL’lik bir yatırımla 14.5 dönümlük bir alanda hayata geçirilen Cemevi’nin açılışında 12 kurban kesildi, 12 ayrı dev kazanda aşure pişirildi. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Alevilerin Osmanlı’dan bu yana kendilerini ifade edemediğini vurgulayıp, “Alevilerin çok büyük bir pozitif ayrımcılığa ihtiyacı var” dedi.
Türkiye’nin ‘en büyük cemevi’, tam 9 yıl sonra Adana’da ibadete açıldı. 14.5 dönümlük bir alanda 4 milyon TL’lik bir yatırımla inşa edilen Cemevi’nin açılışı kapsamında 12 kurban kesildi, 12 dev kazanda da aşure pişirildi. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Cemevleri’nin ibadet merkezi olarak kabul edilmesini istedi, Aleviler’e pozitif ayrımcılık yapılması çağrısında bulundu.
9 YILDA 4 MİLYON TL
Adana’nın merkez ilçesi Çukurova’ya bağlı 100. Yıl Mahallesi’nde yapımına 1995 yılında başlanan, ancak bir türlü tamamlanamayan Cemevi, 9 yıl aradan sonra tamamlandı. Kompleks anlamında ‘Türkiye’nin en büyük cemevi’ olarak öne çıkan ve 14.5 dönümlük bir arazi üzerine kurulan ve 6 bin 880 metrekarelik bir kapalı alana sahip olan Cemevi’nin açılışına yoğun ilgi gösterildi.
12 KURBAN KESİLDİ
Açılış kapsamında ‘Muharrem Ayı’ nedeniyle 12 dev kazanda pişirilen aşureler katılımcılara dağıtıldı. Cemevi’nin yapımının tamamlanmasında katkı sunan CHP’li Çukurova Belediyesi’nce yine açılış için 12 ayrı kurban alındı. Söz konusu kurbanlık koyunlarının ayaklarının bağlanış ve kesiliş şekli ise tepki topladı. Kurbanların, küçük çocukların gözü önünde kesilmesi de dikkatlerden kaçmadı.
‘İBADET’ SORUNU VARDI
Burada konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Adana’daki Alevilerin kendi inanç ve ibadetlerini yerine getirmekte sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekerek, bu sorunun da artık çözüme kavuştuğunu anlattı. Geçmez, “Bizim yolumuz hak Muhammed-Ali yoludur. Siz bunu nereye koyarsanız koyun, hiç umurumuzda değil” dedi. Geçmez, Türkiye’de Alevilerin kendi inançlarından dolayı bir sorun olmadığını söyledi ve ekledi:
SORUN ANAYASA SORUNU
“Alevilerin Türkiye’de sorunu, kendi inancından kaynaklanan bir sorun değildir. Bu sorun, Anayasa’dan kaynaklanan bir sorundur. Bu sorun, Alevileri Alevi olarak görmemek, Sunileştirmek, asimile etmek, Alevi-Sünni kavgası üzerinden kendisine rant çıkarmak isteyenlerin sürekli kaşıdığı bir sorundur. Türkiye’nin bütün yurttaşları bizim kardeşimizdir. Biz kardeşliği din değil, insan kardeşliği üzerinden algılıyoruz. Herkesin inancı kendine.”
TÜRKİYE TARİHİ İLE YÜZLEŞMELİ
Geçmez, “Dersim’de ciddi bir yaramız vardır. Kim ne derse desin, 10 bin insanımız öldürülmüştür. Biz vicdanımızı yoklarız. Elbette ki, herkes kendisiyle yüzleşmelidir. Türkiye, kendi tarihi ile yüzleşmelidir. Ama bu kin ve nefret üzerinden yapmamalı. Modern insan ve devletlerin ulaşacağı seviyeye göre yapılmalı. Roboski ile, Maraş, Gazi ve Gezi ile de yüzleşmeli. Bu topraklarda birinin kanı akıyorsa hepimizin kanı aktığını düşüneceğiz” dedi.
POZİTİF AYRICILIK TALEBİ
Aleviliği ‘politika malzemesi’, ‘siyasi bir argüman’a dönüştürülmesine asla izin vermeyeceklerinin altını çizen Gerçek, “Asla Aleviliği siyasete bulaştırmayacağız” yorumunu yaptı. Alevilerin Osmanlı’dan bu yana kendini ifade edemediğini savunan Gerçek, bugün Türkiye’de Alevilerin büyük bir ‘pozitif ayrımcılık’a ihtiyacı olduğunu vurguladı, ardından da cemevlerinin ‘ibadet merkezi’ olarak kabul edilmesini istedi.
TANRIKULU-AĞBABA YAN YANA
Konuşmaların ardından Cemevi’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılış törenine de; CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Veli Ağababa ve Yakup Akkaya ile birlikte CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de katıldı. ‘Dersim Katliamı’ konusunda birbirine ters düşen Tanrıkulu ve Ağbaba ilk kez bir araya gelirken, samimi davranışları dikkat çekti.
SONER KAN/ ADANA /AKŞAM GAZETESi