Ankara Demokratik Alevi Derneği’nin çağrısıyla toplanan 1. Ankara Demokratik Alevi Çalıştayında İkrar, Kadın ve Alevilerin güncel sorunaına ilişkin tartışmalar yürütüldü. Tartışmalar sonrasında sonuç bildiregesi yayınlandı. İşte sonuç bildiregesi;
1. ANKARA DEMOKRATİK ALEVİ ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ
Basına ve Kamuoyuna;
Çalıştayımız 14/02/2015 tarihinde: ‘’ Me Îqrar Da Reya Heq ‘’ şiarıyla, Tüm-Bel- Sen toplantı salonunda 70 delege ve misafirlerin katılımıyla gerçekleşmiştir. Çalıştayımız Dersimden Kobanê’ye uzanan Şehitlere ve Kobanê zaferine adanmıştır. Ayrıca, Çalıştayımız, Kürt Halk Önderi sayın Abdullah ÖCALANA yönelik geliştirilen 15 şubat ulaslararası komplosunu lanetleyip kınamıştır. Bu komployu başta Kürt halkı olmak üzere tüm Ortadoğu halklarına karşı yapılmış bir komplo olarak değerlendirmiştir.
Çalıştayımızda üç temel başlık üzerinde tartışmalar yürütüldü. Bunlar;
1- Alevilikte ikrar meselesi
2- Alevilikte kadın
3- Aleviliğin güncel sorunları
Alevilikte ikrar meselesi başlığında öne çıkan belirlemeler şu şekildedir;
Osmanlıdan, Cumhuriyete Alevi inancı üzerinde yürütülen saldırı politikalarının, alevi inancını kendini yürütemez duruma getirdiğini, Bugün Alevileri ve alevi inancını devletçi egemen sisteme yedeklemeye çalışan, ezilen ve mağdur halklara devlet nazarında bakan anlayışların, ikrarlı bir anlayış olamayacağını, Kişinin verdiği ikrarla ocağına, eline, beline, diline bağlı kalacağına, eşine, aşına, işine sadık olacağına, asla kimseyi dininden, inancından ve ırkından dolayı hor görüp aşağılamayacağına, kısacası doğru bir yaşam süreceğine söz verdiğini. Son yıllarda alevi ikrarında bazı kesintilerin görüldüğü ve bu problemin giderilmesi için yapılması gerekenler konuşuldu, öneriler sunuldu.
Alevilikte kadın başlığında öne çıkan belirlemeler şu şekildedir;
Alevilerde kadın eşitliğinin biçimsel olmayıp, yaşamın her alanında erkekle eşit haklara sahip olduğu, ancak son yıllarda ikrarın zayıflaması, kuralların aşınması sonucu kadınların bazı haklardan yoksun kaldığı, Kürt Alevilerde geçmişte pirliğin cinsiyet içermediği ama günümüzde pirliğe eril bir anlam yüklendiğini, Sistemin dayatmalarına karşı, Alevi kadınların kendi örgütlerini oluşturması gerektiği,
Alevilikte büyük ölçüde bir eşitliğin olduğu, fakat toplumsal yaşamda kadının geri plana itildiği belirtildi ve öneriler sunuldu.
Aleviliğin güncel sorunları başlığında öne çıkan belirlemeler şu şekildedir;
Bugün Aleviler adına hareket eden bazı yapı ve örgütlerin, önemli bir demokrasi dinamiğine dönüşemediği ve Alevilerin taleplerini sadece cem evlerinin yasal statüye kavuşması, din dersinin kaldırılması, DİB (diyanet işleri başkanlığı) kaldırılması ve eşit vatandaşlık talebinin ötesine götüremediğini,Bazı kesimlerin; Alevi örgütlerini kullanarak, kendilerine iktidar alanı oluşturup, bir koltuğa ulaşmanın manivelası haline getirdiklerini, Aleviler için Statüsüzlüğün, yok edilme ve iradesizleştirilme olduğu bu nedenle, Alevilerin, Ortadoğu girdabında kendi toplumsal varlıklarını garanti altına alabilecekleri en ileri talebin ‘‘ Kültürel- İnançsal Özerklik’’ içeren statü talebi olduğu. İŞİD vahşetinin ve mevcut ulus devletlerin bulunduğu Ortadoğu coğrafyasında, hiçbir halkın ve inancın artık örgütsüz ve savunmasız yaşama şansının bulunmadığını, bu nedenle Halklar ve inançların var olan barbarlıktan kurtulmalarının ve varlıklarını korumalarının yolunun, örgütlü yaşamdan ve kendi öz savunmalarını oluşturacak bir toplumsallığa ulaşmalarından geçtiğini, Alevi Kürtlerin kendi özgün örgütlenmelerini, başta ocak sistemi olmak üzere işlevsel hale getirilmesi üzerinde duruldu, Alevilerin kendi alternatif eğitim kurumlarını oluşturması; bu kurumlarda inançsal, cinsiyet eşitlikçi ve ekoloji konularında eğitim verilmesi vurguları yapıldı.
Çalıştay; önümüzdeki süreçte benzer çalışmaların yapılması kararlaşmasıyla sona erdi.
Komeleya Elewiyan a Demokratîk a Enqereyê (KEDE)
Ankara Demokratik Alevi Derneği (ADAD)