Dayıoğlu’nun Mayıs 2016 ‘da yayınlanacak olan kitabının ana konusunu geçmişle hesaplaşma oluşturuyor. Dayıoğlu “Dik Duruş” adını verdiği kitapta devrimci hareketin sorunlarını 1975-1988 yılları arasında içinde yer aldığı THKP-C Acilciler örgütü özgülünde değerlendiriyor.
Acilciler örgütü içinde yaşanan tartışmaları, ihanetleri ve iç hesaplaşma adı altında yapılan infazları bildiği ölçüde değerlendiren Dayıoğlu, kitabın önsözünde şu belirlemelerde bulunuyor;
“İnsan geçmişiyle insandır. Geçmişin izlerini taşıyan varlıktır. Kendini anlamak isteyen, geçmişiyle anlayabilir. Belleğimiz, bireysel düzeyde geçmiş deneylerimizi taşıyıp yaşamımızın sürdürülmesine nasıl katkıda bulunursa, tarihimiz de toplum olarak, kültür olarak, var olma çabamızda geçmişimizi bize anımsatır. Geçmişten öğrenmemize destek verir.”
Kitabın sunuş bölümünde 12 eylül sonrası genel durum değerlendirmesi, devrimci duruş, eleştiri-özeleştiri konularını irdeleyen Dayıoğlu; Acilciler örgütü içinde yer aldığı dönemi ve yaşanmışlıkları da örnekleriyle, kanıtlarıyla ve yorumlarıyla irdeleyerek, örgütü şahsında kendi oto kritiğini de yapmış oluyor.
Dayıoğlu önsözün devamında şu çarpıcı belirlemelerde bulunuyor;
“Bizler eğer hâlâ insanlığın kurtuluşu davasını güttüğümüzü iddia ediyorsak, bir görevimiz de örgütsel deneyimlerimizi, örgüt içinde yaşanan tartışma ve ayrılıkları, yaşanmış ihanetleri gelecek kuşaklara aktarma yükümlülüğüdür. Birilerinin kalbi kırılacak, birileri üzülecek veya genel deyimle düşman sevinecek diye yaşanmış gerçekleri gizleyenler de, tarih önünde suç ortağı olmaktan kurtulamayacaktır. İnanıyorum ki, hiçbir yoldaşımız kişisel kaygılarla, suçluların suçlarının üstünü örtme erdemsizliğine düşmez. Çünkü yine biliyorum ki, devrimci kişi en başta kendisiyle hesaplaşmayı bilendir. Yaşadıklarıyla doğru dürüst yaşam savaşında dost düşman herkesle hesaplaşandır.
Benim yapmak istediğim de işte tam budur. En başta kendimle hesaplaşmak, buradan çıkarak içinde yer aldığım yapılar ile hesaplaşmak, yanlışlarımızı hatalarımızı nedenleriyle ve sonuçlarıyla birlikte ortaya sermek, gelecek kuşaklara yaşanmış deneyimleri olduğu gibi aktarmak ve onların gözünü açmak.“
İrfan Dayıoğlu Kimdir?
1954 yılında Malatya ili Akçadağ ilçesi, Kürecik Nahiyesi, Harunuşağı Köyünde dünyaya geldi. İlkokulu köyünde okuduktan sonra, orta ve lise öğrenimini Gaziantep’te yaptı. 1974-78 yılları arasında İstanbul Boğaziçi Üniversitesinde Matematik okudu, okulunu bitiremeden siyasi faaliyetlerinden dolayı aranır duruma düşerek üniversite’den devamsızlıktan atıldı.
Bir kaç yıl illegal yaşadığı Türkiye’den ayrılan Dayıoğlu,1982 yılından beri Fransa’da politik mülteci olarak yaşamaya başladı. Halen Fransa’da yaşayan ve Türkiye’ye hiç dönmemiş olan Dayıoğlu evli ve bir kız çocuğu babasıdır.
Siyasi faaliyetlerine Avrupa’da devam eden Dayıoğlu, Cephe, Toplumsal Kurtuluş ve Berxwedan Dergilerinde yazarlık yaptı. Yine Özgür gündem günlük gazetesinden başlayarak Özgür Politika gazetesi sürecine kadar Kürt gazetelerinde köşe yazarlığı ve muhabirlik dahil çeşitli alanlarda çalışmalar yürüttü. 1996-2003 yılları arasında Kürdistanlı Aleviler Federasyonu’nda yönetici olarak çalışan Dayıoğlu, Avrupa’da çıkan Zülfikar Dergisi’nin son iki yılında ve sonrasında Semah Dergisinin ilk bir yılında Genel Yayın yönetmenliği yaptı, yine Medya TV’de Ayda bir yayınlanan Alevi Erkanı adlı programı bir yıl boyunca yönetti.
Dayıoğlu, Kürdistan Aleviler Birliği temsilcisi olarak iki dönem Kürdistan Ulusal Kongresi üyeliği yaptı. Halen Yazı Kuruluda görev yaptığı Semah Dergisi’nde Alevilik ile ilgili yazılar kaleme alan Dayıoğlu aynı zamanda Demokratik Alevi Federasyonu yönetim kurulunda görev yapmaktadır.
Dayıoğlu uzun yıllardır Alevilik üzerine yaptığı çalışmaları kitaplaştırıyor. Alevilik üzerine hazırladığı kitap çalışması da kısa sürede bitecek olan Dayıoğlu 2011 yılından bu yana Engin Erkiner sitesinde makaleler yayınlamaktadır.
Dayıoğlu’nun, İbrahim Yalçın ile birlikte kaleme aldığı « Bir Örgüt-Bir Yaşam; Mehmet Koç » isimli bir kitabı yayınlanmıştır.