2.Dersim Şifa Geleneği Sempozyumunda konuşan Kemal Kahraman, Alevilikte Allah birdir, Hak Birdir sözünün yanlış anlaşıldığını bu sözün bedelini Hallac-ı Mansur’un En-El Hak demesiyle ödediğini söyledi.
Tunceli Sanayi ve Ticaret Odası Büyük Salon’da yapılan ve 4 gün sürecek olan Dersim Şifa Geleneği Sempozyumun ikinci günü “Doğa talanına karşı mücadelede arkeoloji ve bitki çeşitliliğinin önemi, Dersim’in şifa geleneği ve Dersim’in Lokman Hekimleri anlatıyor “ başlığı altında gerçekleşiyor. Birinci Oturum Hüseyin Çağlayan modoratörlüğünde, lokman hekim Pir Mahmut Yıldız, Bitki Bilimci Huriye Kara ve Kültür Tarihçisi Mahir Polat ve Kemal Kahraman katıldı…
Sempozyumda müzisyen ve araştırmacı Kemal Kahraman Alevilik üzerine konuştu. Aleviliğin öğretilmiş, bize dayatılan şablonların dışında olduğunu söyleyen Kahraman Dersim’in inanç öğretisine dayandığını söyledi. Yüzde 95’in Alevi olduğu Dersim’in ender şehirlerden biri olduğunu vurgulayan Kahraman, “kendi dilini, kültürünü öğrenmek için yola çıkan arkadaşlarla biz bölgenin dilini, kültürünü anlamaya çalışırken hakkımızda söylenenlerin yalan olduğunu gördük.
İster ulusal isterse Uluslararası Alevilik tarif edildiğinde şablon cümle vardır. “Aleviliğin kendine has mana sistemi yoktur vs… gibi” Biz 20 -25 yılık araştırmamızda şunu öğrendik ki, öğrendiğimiz her şeyi unutmamız gerektiği… “ diye konuştu.
Tek tanrıcılıktan da söz eden Kemal Kahraman Dersim’deki Aleviliğin tek tanrcılıktan doğa tanrıcılığına yansıması olarak görüldüğü ve bu yansıma da Yahudilikle birlikte tek tanrıcılığın oluşmasına dikkat çekti. Kahraman, Alevilikte Allah birdir Hak Birdir sözünün de yanlış anlaşıldığını bu sözün bedelini Hallac-ı Mansur’un En-El Hak demesiyle ödediğini söyledi.
Kahraman bu sözü, “Ben Allah’ım, hepinizi ben yarattım dememiştir. Ben hakkımı bildin, sen de bil… Hak birdir, sen, ben, bütün oluşlar, oluşlar bu zahir alemde gördüğümüz her şeyi içine alandır. Gördüğümüz çokluk, çeşitlilik zuhur etme, kendi içinde taşıyan “birden” söz ederiz.” Diye açıkladı.
Alevinet.com