Geçtiğimiz günlerde bir deklarasyon ile kuruluşunu ilan eden Mor Dayanışma, 15 Ekim’de eylemlerine başlıyor. ‘İsyanımızı örgütlülüğe dönüştürdük’ diyen Mor Dayanışma üyesi kadınlar tüm kadınlara çağrı yapıyor
Farklı kesimlerden kadınların bir araya gelerek oluşturduğu “Mor Dayanışma” geçtiğimiz günlerde, “Ya Özgürlük Ya Özgürlük!” başlığıyla yazılı bir açıklama yayınlayarak kuruluşunu ilan etmişti. İstanbul, Antakya, Mersin, İzmir, Adana ve Antalya’dan tüm farklılıklarıyla 23-24-25 Eylül tarihlerinde Mor Dayanışma kadın kampında bir araya gelen kadınlar, öfkelerini örgütlülüğe dönüştürme sözü verdi.
İlk eylem 15 ekim’de
Kadına yönelik şiddetin had safhada olduğu Türkiye’de, kadınların çığlığı olmak adına kurulan Mor Dayanışma, eylemlerine 15 Ekim’de mahalle buluşmalarıyla başlayacak. Ekim ve kasım ayı boyunca gerek sosyal medya gerekse sokak eylemleri yapacak olan Mor Dayanışma, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde de büyük bir kadın paneli gerçekleştirecek.
Patriarkaya karşı
Kadınların savaşa karşı barış çığlıklarından ilham alarak Mor Dayanışma’yı kurduklarını dile getiren Mor Dayanışma Üyesi Gamze Özkök, “Mor Dayanışma erkek egemen sisteme, kapitalizme ve patriarkaya
karşı mücadele eden bir örgüt” diyor. Özkök, Mor Dayanışma’nın mahallelerde, kentlerde ve fabrikalarda örgütlendiğini, örgütlenmenin ev toplantılarıyla başladığını söylüyor. 3 yıllık bir deneyimlerinin olduğunu belirten Özkök şöyle devam ediyor sözlerine: “Kadınların öz örgütünü kurmayı önümüze koyduk. İsyanı ve öfkeyi örgütlülüğe dönüştürdük. Ve böylece deklarasyonumuzu ilan ettik.”
Mor Dayanışma’da buluşmak
OHAL ile birlikte kadınların daha çok hedef haline geldiğinin altını çizen Mor Dayanışma üyesi, 15 temmuz sabahı kadınların uğradığı saldırıları hatırlatarak, “Biz buradan bileniyoruz. Öfkemiz ve isyanımızı buradan bileyerek Mor Dayanışma’yı kurduk” diyor ve kadınlara “Erkek egemen sisteme, kapitalizme patriarkaya karşı kadınların öz örgütü Mor Dayanışma’da buluşmak üzere” çağrısı yapıyor.
Öfke artıyor “
Artık hiçbir kadın kendi evinde de güvenle oturamayacağının farkında” diyen Mor Dayanışma Üyesi Cemile Çiçek ise artan şiddet karşısında da kadınların öfkesinin arttığını dile getiriyor. Savaş politikalarından da yine en çok etkilenenin kadınlar olduğunu vurgulayan Çiçek, “Kadınların başını çektiği bir direniş ekseni var. İstanbul’da da bir sürü grev patlak verdi. Bu grevlerde de kadınların öncü olduğunu umut vadeden kadınların olduğunu görüyoruz” diye konuştu. Çiçek, kadınlara şu çağrıyı yapıyor: “Bağımsız bir kadın örgütlenmesine inanıyoruz. Bu yüzden de Mor Dayanışma kadınlar için iyi bir zemin.”
İSTANBUL/DİHA