AKP Hükümeti tarafından kapatılan radyolardan biri olan İstanbul merkezli Özgür Radyo Genel Yayın Koordinatörü Derya Okatan, DİHA’ya konuştu. Okatan, internet yayınını sürdüreceklerini söyledi.
RTÜK tarafından bugüne kadar verilen cezalarla 5 kez kapatılan ve yayın hayatı boyunca toplamda 3 yıl 9 ay kapalı kalan radyonun çalışanları da defalarca şiddete maruz kalmış ve gözaltına alınmıştı. Ancak baskılara rağmen radyonun yayınları sürdü. Son olarak kapılarına mühür vurulmak istenmesine karşı polislere direnen çalışanlar darp edilerek gözaltına alındı.
Radyonun Genel Yayın Koordinatörü Derya Okatan, 1995’te yola çıkan Özgür Radyo’nun “Farklı ses, farklı yorum” sloganıyla 4 Ekim gününe kadar yayınlarını sürdürdüğünü belirtti. Okatan, sürdürdükleri yayın anlayışlarını ise “İstanbul’un ilk yerel radyolarından olarak toplumun tüm ezilen kesimlerine mikrofonlarımızı açtık. Toplumun susturulmak istenen kesimlerin sesi olmak istedik. Toplumun taleplerini, özlemlerini yansıtmaya çalıştık. Çünkü ana akım medyada gençler, işçiler, LGBTİ’ler kendilerine yer bulamıyor” sözleriyle özetledi.
‘AİHM’E KADAR GİDECEĞİZ’
Haklarında verilen kapatma kararına itiraz edeceklerini belirten Okatan, ilk etapta İdare Mahkemesi’ne iptal başvurusunda bulunacaklarını, iç hukuktan bir sonuç alamamaları halinde ise AİHM’e başvuracaklarını söyledi.
Okatan, “Öyle sanıyorum ki diğer kapatılan medya kurumları da benzer bir süreç izleyecek. Türkiye’nin AİHM’e ciddi tazminatlar ödemek durumunda kalacağını düşünüyoruz. Çünkü ortada kanuna uygun bir durum yok” dedi.
O zaman kadara yayınlarını internet üzerinden sürdürmeye devam edeceklerini söyleyen Okatan, adres bilgilerinin ise çok yakında dinleyicilerle ile paylaşılacağını kaydetti.
Okatan, “Basın özgürlüğü meselesi var olmak yok olmak meselesidir. Sadece medya kurumları değil, siyasi partiler, sendikalar, Alevi örgütleri sürece dahil olmalı. Birlikte hareket etmek zorundayız” diye konuştu. (MEDYA SERVİSİ)