İktisatçılar, başkanlık seçiminin sonucunun Amerikan ekonomisine zarar verebileceği öngörüsünde bulunuyor. İş piyasasındaki kazanımlara rağmen istihdamın son aylardaki ivmesini yitirdiği ve ücretlerin sabitlendiği gözleniyor. Uzmanlar, başkanlık seçimine iki ay kala işverenlerin ekonomik gidişat netleşinceye kadar yeni eleman alma konusunda isteksiz olduğunu söylüyor.
İş dünyası, istikrar sever. Ulusal İş Ekonomisi Birliği’nin son anketi, kutuplaşma ve belirsizliğin hakim olduğu seçim döneminin şirketlerin başını ağrıttığını gösteriyor. Birlik sözcüsü Lavaughn Henry “Şirketler, ileriye yönelik plan yapmak, örneğin bir sonraki yıl ödenecek vergi miktarını, önümüzdeki yıllarda yürürlüğe girecek yasa ve uygulamaları bilmek ister. Yeni başkanın henüz seçilmediği dönemlerde belirsizlik ve buna bağlı olarak da kaygılar artar” diye konuşuyor
Uzmanlar, bazı şirketlerin seçim yıllarında daha temkinli olduklarını söylüyor. Ancak iktisatçı Mark Hamrick’e göre bu durum her zaman geçerli değil: “İmal ettiği ürünleri ya da verdiği hizmetleri yeterince talep gören bir işverenin ek eleman alımını ya da kaynak artışına gitmeyi sırf seçimler yaklaşıyor diye askıya alması, bana inandırıcı gelmiyor.”
Federal Bütçe Sorumluluğu Komitesi Başkanı Maya MacGuineas, Trump’ın da, Clinton’un da en önemli ekonomik sorunları ele almaktan kaçındığını belirtiyor. MacGuineas’a göre her iki aday da borçlar, gelir adaletsizliği ve harcamalar konusu üzerinde yeterince mesaj vermiyor: “Clinton ve Trump’a not verecek durumda değiliz çünkü iki aday da bizden tam not alacak düzeyde değil. Mali politikalar konusunda ne Trump ne de Clinton sınavı geçecek düzeyde.”
Bank of America’dan iktisatçı Sharon Miller, kimi şirketler Kasım ayına kadar bekleyişe geçse de bazı konularda cinsiyet bazlı bölünmeler yaşandığına dikkat çekiyor: “Belirsizlik olduğu doğru. Ancak asgari ücret gibi seçim sürecinde tartışılan bazı konulara baktığımızda kadın iş sahiplerinin asgari ücretin yükseltilmesine daha sıcak baktıklarını görüyoruz. Asgari ücretin yükselmesinin ekonomiye olumlu etkisi olacağını düşünen kadın iş sahiplerinin sayısı, erkeklere oranla daha çok.”
İşverenler Ağustos ayında sadece 155 bin kişiye iş sağladı, Eylül ayındaysa 156 bin. Oysa Haziran ve Temmuz ayları arasında işe girenlerin sayısı 270 bindi.