Halep tasarısının BMGK’de veto edilmesinin ardından kentteki bombardımanlar kaldığı yerden devam ediyor. Rusya’nın bombardımanında 25 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Ayrıca Rusya Hmeymim’deki varlığını kalıcılaştırıyor
Suriye’nin Halep kentinde silahlı grupların denetiminde olan kentin doğusuna yönelik Rus uçaklarının yeniden hava saldırısına başladığı bildirildi. Rusya’nın hava desteği ile karada ilerleyişini sürdüren Suriye ordusu ve beraberindeki milis güçler, kentin doğusundaki sivillerin bölgeyi terk edebilmesi için saldırılara ara vermişti. Verilen aranın son bulmasıyla Rusya’nın hava saldırısı yoğunluk kazandı. Yapılan bombardımanda 25 kişinin öldüğü belirtiliyor.
Tasarı veto edilmişti
Fransa ve İspanya tarafından hazırlanan ve Halep’te askeri uçakların uçuşunu yasaklamayı ön gören tasarının Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nda (BMGK) BM’nin daimi üyesi olan Rusya’nın oyuyla reddedilmesinin ardından saldırıların yoğunlaşması dikkat çekti. Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Halep’teki bombardıman nedeniyle Rus yetkililerin savaş suçlarıyla yargılanması gerektiğini söylemişti.
Saldırılar sürüyor
Son saldırılarla ilgili açıklama yapan İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırılarda en az 25 sivilin öldüğünü ve bazı bölgelerde ağır hasar oluştuğunu söyledi. Ayrıca Rus savaş uçaklarının “sığınak delici” ve diğer türde bombalar kullandığı ve ölenlerin arasında çocukların da bulunduğu savunuldu. Öte yandan Suriye resmi ajansı SANA, silahlı grupların, hükümet güçlerinin elindeki Batı Halep’e saldırdığını ve bu saldırıda 4 kişinin öldüğünü, 13 kişinin de yaralandığını bildirdi.
Rus hava güçlerinin Suriye’nin Lazkiye kentindeki Hmeymim Üssü’nde süresiz olarak konuşlandırılmasını öngören anlaşma, Federasyon Konseyi’nde onaylandı. Rus Parlamentosu’nun üst kanadı Federasyon Konseyi, Rus hava güçlerinin Hmeymim Üssü’nde süresiz olarak konuşlandırılmasını öngören anlaşmayı 158 senatörün ‘evet’ oyu ile kabul etti. Anlaşma ile Hmeymim’deki askeri personel ve ailelerine, diplomatların sahip olduğu dokunulmazlık hakkı da sağlanacak. Rus Parlamentosu’nun alt kanadı Duma, Federasyon Konseyi’ndeki oylamadan önce anlaşmayı onaylamıştı. Moskova ve Şam’da Ağustos 2015’te imzalanan anlaşma doğrultusunda, Hmeymim’de konuşlu Rus güçlerinin Suriye’de operasyon yapma konusunda anlaşmışlardı. Operasyonlar ise Eylül 2015’te başlamıştı.
HABER MERKEZİ