‘Çevre katliamıyla karşı karşıyayız’

Çevre Platformu adına yapılan basın açıklamasında, meyve, kavak, çam ağaçlarının kesilerek maden ocağı yapılmaması istendi. Açıklamada ayrıca maden ocağının üstü kapatılan Hasdal çöplüğünün yanında bulunduğu hatırlatılarak, burada patlatılacak dinamitin büyük tehlike oluşturacağı uyarısında bulunuldu. Maden ocağının yetkilileri burada çimento kili üretmek için gerekli tüm izinleri aldıklarını, ağaçları da Milli Emlak’tan izin alarak kestiklerini söylediler.
Hasdal-Kemerburgaz arasında yapılması planlanan maden ocağı nedeniyle ağaçların kesilmesi çevrecilerin tepkisine neden oldu. Çevre Platformu tarafından organize edilen basın açıklaması, bugün Kemerburgaz’da yapıldı.

Açıklamayı Kemerburgaz Çevre Koruma Derneği Başkanı İlhan Ayta yaptı. Kemerburgaz-Hasdal girişinde bir maden şirketi nezdinde maden ocağı, beton santralı, çimento fabrikası, hafriyat sahası yapılacağını söyleyen Ayta, bu maden sahasının Kemerburgaz’ın önceki çöp sahasına çok yakın olduğunu söyledi. Madende kullanılacak olan dinamitlerin çöplüğün tekrar faaliyete geçmesine neden olacağını öne süren Ayta, “Çok büyük risklerin olduğu bir alandan bahsediyoruz.

Cumhurbaşkanımızı, başbakanımızı ve diğer siyasi partileri yanımızda görmek istiyoruz” dedi. Bölgenin yaşayanları olarak ağaçların kesilmesine taraftar olmadıklarını söyleyen Ayta, çam ağaçlarının, kavakların, meyve ağaçlarının kesildiğini söyledi.

“ÇEVRE KATLİAMIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Basın açıklamasında konuşan CHP Eyüp Belediyesi Parti Meclisi Üyesi Şamil Bedir ise şunları söyledi:
“Burada bir çevre tahribatı, çevre katliamıyla karşı karşıyayız. Burada yapılmak istenen çimento kili fabrikası. Aslında burada kil falan da yok, burada taş ocağı kuracaklar. Taş ocağı toz demek, dinamit patlatılması demek, kafamıza tozların yağması demek. Bu tozlar Kemerburgaz’ın çevresindeki tüm ormanlık, doğal örtüyü, Alibeyköy Baraj gölünü, Hamidiye’nin su kaynaklarını tehdit altında bırakacak.”

“İNFİLAK ETMEYE HAZIR BİR YER”

“Hemen bitişiğinde boşaltılmış Hasdal çöplüğü var. Ümraniye faciasını hepimiz biliyoruz, yaşadık. İstanbul’un en büyük çöplüklerinden bir tanesi. Üzeri kapatılmış, rehabilite edilmiş ve metan gazı üretiyor orası. Aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi o metan gazından elektrik üretiyor. Yani patlamaya hazır, infilak etmeye hazır bir yer. Şimdi bunun yanında bombalar patlayacak, dinamitler patlayacak, taş çıkacak buradan sözüm ona. Bunlar izinlerini bakanlıktan almışlar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu olaya karşı, Eyüp Belediyesi karşı. Ancak burada belediyeler de baypas edilerek bir işlem yapmışlar.”

FİRMADAN AÇIKLAMA

M Koç Madencilik A.Ş.’den konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise, “Söz konusu alanda kil (Halk dilinde çamurun hammaddesi toprak da diyebiliriz) üretimi gerçekleştirilecektir. MİGEM’den maden ruhsatımızı aldık ve Maden Kanunu’na göre almamız gereken izinlerden mülkiyet, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı(GSMR) ve ÇED belgesi ile UKOME kararı alınmıştır. Maden sahası 36,06 hektardır ancak izinlerini aldığımız alan 7,89 hektardan oluşmaktadır. Yani sadece ve sadece bu alan içerisinde çalışma yapmak zorundayız. Bahsettiğimiz bu alanın tamamı hazine arazisinden oluşmaktadır. Gerekli bütün izinler alınmıştır. Projemiz kapsamında iş makineleri ile kil üretimi gerçekleştirilecek ve fabrikalara nakledilecektir. Söz konusu alanda kesinlikle patlatma yapılmayacaktır. Maden üretimi bittikten sonra arazinin eski haline getirilmesi için; arazinin rehabilitasyonu gerçekleştirilecek ve bu kapsamda alan tekrar eski haline getirilerek ağaçlandırılacaktır. Bu kapsamda rehabilitasyon projeleri hazırlanmış ve hepsi onaylanmıştır. Burası bir maden sahası olmasına rağmen sonuç olarak bir işletme statüsündedir. Bu kapsamda örnek bir işletme olmak için her şeyi düzgün, hukuk kuralları ve kanunlar kapsamında yasal mevzuat çerçevesinde gerçekleştiriyoruz” denildi.
Yüksel KOÇ/İstanbul DHA

EN SON EKLENENLER