İnsan Hakları Derneği (İHD), 15 Temmuz darbe girişimi ve OHAL sürecinde yaşanan hak ihlallerinin bilançosunu açıkladı. 3 ayı dolduran ve bugün ikinci 3 aylık dönemi başlayan OHAL sürecinin milyonlarca kişiyi mağdur ettiğine dikkat çeken İHD, iç hukukun etkisiz hale geldiğini de vurguladı.
İHD Genel Merkezinde yapılan basın toplantısında, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan OHAL sürecinde, 70 bin 50 kişi hakkında adli işlem yapıldığını söyledi.
Öztürk Türkdoğan, OHAL’in yaşam hakkı ihlallerine, mahkeme kararı olmadan gözaltı ve tutuklamalara sebep olduğuna dikkat çekti. Türkdoğan 3 aylık süre içinde OHAL ve KHK’ler ile hayata geçirilen uygulamaları şöyle sıraladı; kapatılan eğitim kurumları, sağlık merkezleri, dernek, sendika ve vakıflar, basın yayın organları, kayyum atanan belediyeler, tutuklu gazeteciler, pasaport ihlalleri, özel sektörde işsiz bırakılanlar, uzun gözaltı süresi, toplantı ve gösteri yasakları.
‘35 BİNİN ÜZERİNDE TUTUKLU’
Türkdoğan, 27 Eylül 2016’da Adalet Bakanının yaptığı açıklamaya göre, “70 bin 50 kişi hakkında idari işlem yapıldı. 58 bin 862 kişi gözaltına alındı ve 31 bin 48’i tutuklandı. Belirtilen tarihten sonra gözaltı ve tutuklamaların hız kesmeden devam ettiğini göz önüne alırsak darbe ve FETÖ ile ilişkili olduğu iddiası ile tutuklananların sayısının 35 binin üzerine çıktığını belirtebiliriz” dedi.
Yaşanan süreçte toplumsal muhalefet gruplarına özellikle HDP ve BDP üye ve yöneticilerine yönelik gözaltı ve tutuklamaların da aralıksız devam ettiğini belirten Türkdoğan, siyasal iktidarın cadı avı başlattığını ve muhaliflere yönelik bu cezalandırmanın kabul edilemeyeceğine vurguladı.
İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE HER YERDE
Cezaevlerinde ölüm, yaralanma ve intihar olaylarını da değerlendiren Türkdoğan, “İşkencenin, kötü muamelenin, sağlıksız ortamların, hukuksuz yargılanmaların olduğu her yerde ne yazık ki bu vakalar görülür”dedi. Cezaevlerinde kapasitenin çok üzerinde insan bulunduğunu belirten Türkdoğan, “Son tutuklamalarla birlikte cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 220 bine dayandı” diye ifade etti. “Mağdur kişilerin idari mahkemeye dava açmakla birlikte iç hukukun etkisiz olması nedeniyle kamu görevinden ihraç edildikleri tarihten itibaren en geç 6 ay içinde AİHM’ye bireysel başvuru yoluyla başvurabiliyor” diyen Türkdoğan, ihtiyaç halinde örnek dilekçe ile yardımcı olabileceklerini belirtti.
Türkdoğan, kamuda ve özel sektörde işsiz bırakılan insanların 100 bini bulduğunu açıklayarak aileleri ile birlikte bu sayının milyonlara ulaştığının altını çizdi.
Türkdoğan, halkın 1 Kasım seçimleri ile kandırıldığını dile getirirken “Ortada MHP ve AKP’nin gizli anlaşması ve koalisyonu olduğu açıkça görülmüştür. Şu anda bütün hak ihlalleri devam ediyor. Uydurma delillerle birçok insanın hayatı kaydırılıyor. Siyasetçiler çözüm üretemediklerinde Allah’a sığınıyor. Türkiye’ye şerri hukuk ne zaman geldi”dedi.
İHD’den OHAL ve KHK bilançosu
OHAL VE KHK’LERİN BİLANÇOSU AĞIR
İHD’nin 3 aylık dönemi kapsayan raporuna göre;
– 1061 anaokulu, ilk ortaöğrenim okulu ve lise,
– 15 özel üniversite,
– 113 yurt ve pansiyon,
– 35 sağlık merkezi ve hastane,
– 1125 dernek,
– 104 vakıf,
– 19 sendika kapatıldı.
– 35 belediyeye kayyum atandı.
– Darbe ve Gülen Cemaati ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle 16 televizyon kanalı, 45 gazete, 15 dergi, 3 haber ajansı, 23 radyo, 29 yayın evi kapatıldı. Bunun yanı sıra sol, sosyalist ve Kürtçe başta olmak üzere çok dilli yayın yapan 12 televizyon kanalı ve 11 radyo kapatıldı. Çok sayıda internet sitesine erişimin engellendi.
– 128 gazeteci cezaevlerinde.
– Kamuda görevden alınan, uzaklaştırılan, ihraç edilen 42 bin 957 sivil kamu görevlisi, 158 general olmak üzere 3 bin 534 asker, 10 bin 29 emniyet müdüründen polis memuruna dek değişik unvanda 56 bin 520 kişi kamu görevinden çıkarıldı.
– HSYK kararı ile 3 bin 456 hakim ve savcı meslekten çıkarıldı.
– 11 bini aşkın öğretmen ile 12 bin civarında polis açığa alındı.
– Özel kurumlarda on binlerce insan işsiz kaldı ve 30 bine yakın öğretmenin çalışma belgesi iptal edildi.
– 56 bin kişinin pasaportu iptal edildi.
– Ankara ve Diyarbakır gibi birçok kentte toplantı gösteri ve yürüyüşler yasaklandı.
– Gözaltı süresi 30 güne çıkarıldı ve 5 gün avukatla görüş yasağı getirildi. (Ankara/EVRENSEL)