Dêrik Belediyesi’ne atanan kayyumun ardından Kadın Evi kapatılarak, Kadın Evi çalışanı Yüzal da görevden alındı. Bodrum Kadın Dayanışma Derneği’nden Erozan, Kürdistan’daki kadın kurumları ile birlikte çalışma yürüttüklerini ve ‘kayyumların yalnızca Kürt kadınlarının sorunu olmadığını’ söylüyor
Halk iradesi ile seçilen DBP’li belediye başkanlarını görevden alarak yerine atanan kayyumların ilk icraatları kadın çalışmaları yürüten kurumların kapısına kilit vurmak. El konulan kadın kurumlarında başvurucu kadınların bilgilerinin bulunduğu dosyalara el konulması ise kadınların can güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesi ile büyük tepki toplamıştı.
Mêrdîn’in (Mardin) Dêrik ilçesinde de Kadın Evi ve Kültür Merkezi kayyum tarafından kapısına kilit vurulan yerlerden biri. Kadın Evi, cins bilinci, hukuk, sağlık ve psikolojik destek alanlarında ilçede bulunan kadınlara hizmet veriyordu.
İşlevsiz hale geldi
Kayyumla birlikte görevine son verilen Kadın Ev eski sağlık birimi çalışanı Gülseren Yüzal, Kadın Evi’nin kuşatma altına alınması ile birlikte baskı altına alınan kadınların kurslara gelmemeye başladığını ifade etti. Yüzal, polis ablukası ile birlikte işlevsizleştirilen Kadın Evi’nin eylül ayının sona ermesi ile birlikte kapatıldığını, kendisinin de hiçbir gerekçe gösterilmeden görevine son verildiğini aktardı.
Kültür evi de kapatıldı
Kayyumun Kadın Evi’ni kapattıktan sonra diğer biri hedefi Kültür Merkezi olurken Yüzal, Kültür Merkezi’nin de Kadın Evi gibi bilinçli hedef alındığını söyledi. Yüzal, “Kayyum, Kadın Evi ve Kültür Merkezi’ni kapatma yoluyla Kürt çocuklarını asimile ederek Kürt kimliğine saldırırken, Kadın Evini de özgür kadın bilincinin gelişmesini engellemek için kapatmıştır” dedi.
İşten atamadıklarına mobing
Kadın Evi’nde biri sosyolog olmak üzere iki kadın çalışanın da görev yerlerinin değiştirildiğini söyleyen Yüzal, arkadaşlarının da Belediye binasında bir göreve getirildiğini ve baskı altında olduklarını ifade etti. İşten atamadıkları çalışanlara mobbing uygulandığını aktaran Yüzal, şöyle devam etti: “Birçok arkadaşımız sözlü tacize, şiddete maruz kalıyor, işi bırakmaya zorlanıyorlar, arkadaşlarımıza hakaret ediyorlar.”
Sedat Sur / Mêrdîn-Anf