Frankfurt Kitap Fuarında Türkiye’de Tutuklu Yazarlara Dayanışma Mesajı

Frankfurt Kitap Fuarı, kapıları 68’inci kez edebiyat dünyasına açıldı. Kendi alanında dünyanın en önemlisi olarak kabul edilen fuarda 100’den fazla ülkeden 7 bin 100 katılımcı yer alıyor. Yaklaşık 9 bin 300 gazetecinin takip ettiği fuarda yazarları, gazetecileri, sektör temsilcilerini ve kültür iletişimcilerini bir araya getiren 4 binden fazla etkinlik düzenleniyor. Perşembe günü başlayan fuarın bu yılki konuk ülkesi Hollanda. Ancak fuarda Türkiye en az Hollanda edebiyatı ve yazım dünyası kadar gündemde. Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinatörlüğü ve yayıncılık sektörü temsilcilerinin katılımıyla ve toplam 24 yayın evi ile temsil ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı standında 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili bir sergi çalışması yer alıyor. Sergi, darbe teşebbüsünün Türkiye’nin kültürel gelişimini durduramayacağı tezini ön plana çıkarıyor.

Cem Dalaman’ın haberi (0:02:37) lütfen bekleyin 0:02:37 ▶ 0:00:00 /0:02:37 ▶ Direct link 128 kbps 128 kbps 64 kbps Pop-out player

Fuar kapsamında yapılan etkinliklerin bir bölümünün konusu da Türkiye’de edebiyatçıların konumu. Fuarın açılışında Alman Kitapçılar Birliği Borsa Kuruluşu Başkanı Heinrich Riethmüller’in, tutuklu yazar Aslı Erdoğan’ın cezaevinden yazdığı mektubu okuması ve Türkiye’de yayınevlerinin, medyanın zor durumda olduğunu belirterek, ‘sözün özgürlüğü pazarlık yapılamaz’ demesi Türk heyetinin tepkisine neden oldu. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da, Türkiye’deki darbe girişiminin ardından cezaevine konulan yazar Aslı Erdoğan ve tutuklu diğer yazar ve gazetecilerle ‘tam bir dayanışma içinde’ olduğunu söyledi ve ‘Türk hükümetine açık çağrımdır: Bu insanları serbest bırakın.’ dedi.

Fuarda Türkiye’yi temsil eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Schulz’un eleştirilerine yanıt vererek, Türkiye’de yargının bağımsız olduğunu, düşünce ve ifade özgürlüğünün de anayasal güvence altında bulunduğunu öne sürdü. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı’nın verilerine göre yayıncılık sektöründe en hızlı büyüyen ülkelerden biri Türkiye. Ülkede yayıncılık sektörü, 2,5 milyar dolar büyüklüğüne ulaşırken, geçen yıl 50 bin çeşit kitap üretildi ve tahminen 650-700 milyon civarında bandrollü kitap tüketildi. Bilgi Üniversitesi Yayınları Sorumlusu Fahri Aral, tüm olumsuz koşullara rağmen Türkiye’de yayıncılığın doğru yönde ilerlediği görüşünde.

Frankfurt Kitap Fuarı önümüzdeki Pazartesi gününe kadar devam edecek.

EN SON EKLENENLER