Aliağa’da 4 bin yıllık Kyme Antik Kenti, liman büyütme çalışması nedeniyle yok olma tehdidi altında. Projeye tepki gösteren Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu, tarihi değerleri talan edecek bu projeye karşı çıkma çağrısında bulundu
İzmir’in Aliağa ilçesinde daha önce de şirketlerin talan projeleri ile gündeme gelen 4 bin yıllık Kyme Antik Kenti bölgesinde, Aliağa Nemport Liman işletmesinin “liman büyütme” çalışması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Projenin bölgede yaratacağı etkiler konusunda ise birçok kesim tedirgin. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulmak üzere Aliağa Ticaret Odası’nda dün yapılan Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) bilgilendirme toplantısına bölge halkı katılım sağlamazken, toplantıda şirket yöneticileri, proje ile ilgili yanlış bilgilendirmelerde bulundu.
Liman dengeyi bozacak
Çevre değerlendirme raporunun deniz kısmı için yapılıp yapılmadığı bilinmeyen projede burada yapılacak inşaatın ve kazık çakma işleminin ne tür sonuçlara neden olacağı, buradaki ekolojik dengeyi ne şekilde etkileyeceği bilinmiyor. Yine mevcut liman özellikle kazı alanının bulunduğu bölge üzerinde ve mülkiyet alanlarında dalga şiddetini arttırarak her yıl 1-2 metre kıyı şeridinin ötelenmesine ve kıyıdaki eserlerde kayıplar meydana gelmekte, verimli arazilerde kayıplara neden olurken, yeni yapılacak ilave liman ve tesislerin dalga rejiminin değişmesinden kaynaklanan bu tahribatı arttıracağı tahmin ediliyor.
Yine bölgede mayıs ayı içerisinde ekolojik yaşamın başına bela olan termik santral, rüzgar tribünü, kömür depoları gibi daha birçok kirletici tesisin bulunduğu proje nedeniyle Azeri petrol şirketi Socar Power Enerji Yatırımları A.Ş.’nin iş makineleri girmişti. Üstelik şirketin iki termik santral ve 17 rüzgar türbini yapmak istediği alanın koruma kurulunun 2012 yılında yüzey araştırması sırasında antik dönemden kalma liman ve taş ocağı kalıntılarına rastlanmış olması nedeniyle “1. Derece Arkeolojik Sit” olarak tescillediği daha önce ortaya çıkmıştı.
Karşı çıkacağız
Bölgede uzun süredir çalışmalarda bulunan ve hukuki girişimleri gerçekleştiren Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü ve Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ne bağlı (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, yapılmak istenen projenin hali hazırda orada malzemelerinin bulunduğunu belirterek, projenin aslında orada yapılaşmanın bir adımı olduğunu kaydetti. Yurttaşlar için yapılan ÇED bilgilendirme toplantısının formalite olduğunu ifade eden Karaçorlu, “Orada daha önce de liman yapımına dair birçok adım atılmış durumda. Liman yapılması mümkün olmayan bir yerde oradaki tarihe rağmen bu projeyi yapacaklar. Tarihine ve doğasına duyarlı tüm kesimler orada bu projeye karşı çıkmalıdır” dedi.
İZMİR