ABD Başkanı Donald Trump, balistik füze denemesi sebebiyle 2 Şubat’ta Washington yönetiminin “resmen” uyardığı İran’a karşı tüm seçeneklerin masada olduğuna işaret etti. Trump, Beyaz Saray’da iş adamlarını kabul ettiği bir toplantıda İran’ın balistik füze denemesine ilişkin basın mensuplarının sorularını cevapladı. Trump, “Tahran’a karşı askeri seçeneklerin gündemde olup olmadığı” şeklindeki soruya, “Hiçbir şey seçenek dışı değil” diyerek cevap verdi. Twitter mesajında da Trump, “İran balistik füze fırlattığı için resmen uyarıldı. ABD’nin kendileriyle yaptığı bu korkunç anlaşma için minnettar olmalılar… İran çökmeye yakınken, (nükleer anlaşma sayesinde) serbest bırakılan 150 milyar dolarlık mal varlıkları İran’ı hayata döndürdü… İran ateşle oynuyor. Başkan Obama’nın ‘kibarlığını’ takdir etmediler. Ben Obama gibi kibar olmayacağım!” ifadelerini kullandı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, Tahran yönetiminin balistik füze denemesinin bölgeye ve ABD’ye tehdit teşkil ettiğini vurgulayarak, “Bugün itibariyle İran’ı resmen uyarıyoruz” demişti. İran’ın sert tepki gösterdiği açıklamaların ardından Washington ile Tahran arasındaki iplerin iyice gerildiği yorumları yapılıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 20 Temmuz 2015’te kabul edilen 2231 sayılı kararında İran’a, nükleer başlık taşıyabilecek balistik füze konusunda hiçbir faaliyette bulunmaması ve füze denemesi yapmaması yönünde yasak getirilmişti. Tahran yönetimi ise söz konusu füzelerin nükleer başlık taşıma kapasitesi olmadığını öne sürüyor. İran’ın elindeki orta ölçekli balistik füzelerinin menzilinin 3 bin kilometreyi bulduğu iddia ediliyor.
‘İzin almayız’
İran Düzeninin Yararını Teşhis Konseyi Sekreteri Muhsin Rızai, Twitter hesabından paylaştığı notta İran’ın füze denemesinin savunma amaçlı ve barışçıl olduğunu vurguladı: “Sayın Trump! İran’ın füze denemesi son 40 yılda savunma amaçlı ve barışçıl olmuştur. Kral Selman ve Netanyahu sizi kandırmasınlar.” İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Irakçi, ülkesinin ilk önceliğinin güvenlik olduğunu belirterek, füze deneyimleri için herhangi bir ülkeden izin alınmayacağını vurguladı.
Senatörlerden mektup
ABD Senatosunda Cumhuriyetçi ve Demokratlardan oluşan 22 senatör bir mektupla Başkan Donald Trump’a balistik füze denemesinden dolayı İran’a yaptırım uygulanması ve BM Güvenlik Konseyi Kararlarının uygulanmasının sağlanması çağrısında bulundu. Mektupta şu ifadelere yer verildi:”Terör gruplarını desteklemekten balistik füze denemesine kadar son derece istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerini durdurmak için İranlı liderlerin yeterli baskı hissetmesi gerekir. Mevcut yaptırımların tam uygulanması ve balistik füze denemesi için ek yaptırımların belirlenmesi gereklidir.”
WASHINGTON