PİRHA – Yeşil Sol Parti İstanbul milletvekili Celal Fırat, okullara imam atanmasını Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sordu. Fırat, “Binlerce atamayan rehberlik öğretmenleri varken ÇEDES projesi kapsamında manevi danışmanlara neden ihtiyaç duyulmaktadır?” diye sordu.
Milli Eğitim Bakanlığı 2023-2024 eğitim ve öğretim yılının 11 eylülde başlayacağını açıkladı. Bunun üzerine Yeşil Sol Parti İstanbul milletvekili Celal Fırat, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle Meclis’te soru önergesi verdi.
Fırat, meclise sunduğu soru önergesinde 2023-2024 eğitim ve öğretim yılının ekonomik sıkıntıların yanında, zorunlu din dersleri, seçmeli din dersi sayısının artırılması, ÇEDES projesi ve sözde parasız eğitimin bağışlarla ikame edilmesi gibi eğitimi piyasalaştıran ve dinselleştiren devasa sorunlarla veliler ve öğrencilerin niteliksiz eğitim sisteminin kıskacında çaresizliğe itilmeye çalışıldığını belirtti.
“ÇEDES GİBİ PROTOKOLLERLE EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİLERİN GELECEĞİNİ BELİRSİZLİĞE SÜRÜKLEMEKTEDİR”
Fırat, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti:
“Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)” projesi Anayasaya, 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ve bakanlık mevzuatına aykırı olarak, laik ve bilimsel eğitime zarar verecek şekilde sözde manevi danışmanlar ile mevcut sorunları daha da derinleştirecek tehlike içermektedir. Türkiye’de ataması yapılmayan binlerce rehber öğretmen, yüz binlerce yetişmiş öğretmen varken ÇEDES gibi protokollerle eğitim sistemi öğrencilerin geleceğini belirsizliğe sürüklemektedir.
Tüm bunlara göre;
1- Anayasa Mahkemesi’nin “zorunlu din derslerinin inanç özgürlüğünün ihlali” yönünde verdiği karara rağmen zorunlu din dersleri uygulamasına devam edilecek midir?
2- Seçmeli dersleri, çocukların ilgi ve yeteneklerine göre seçme özgürlüğüne okul idarecilerince neden müdahale edilmektedir?
3- Adı üzerinde olan seçmeli dersin, okul idarelerince zorunlu dini içerikli derslere yönlendirilmesine bakanlık olarak neden sessiz kalınmaktadır?
4- Bakanlığınızın, okul idarelerince seçmeli derslerde dini içerikli derslerin seçilmesi yönünde ailelere baskı yapıldığı yönündeki haberlerden bilgisi var mıdır?
5- Öğrencilerin/velilerin seçme özgürlüğünü ortadan kaldıran idareciler hakkında bir işlem yapılacak mıdır?
6- Okulların zorunlu giderlerinin yüzde kaçı milli eğitim bütçesinden yüzde kaçı kayıt zamanında alınan bağışlarla karşılanmaktadır?
7- Binlerce atamayan rehberlik öğretmenleri varken ÇEDES projesi kapsamında manevi danışmanlara neden ihtiyaç duyulmaktadır?
8- ÇEDES projesi kapsamında görevlendirilen manevi danışmanlar hangi eğitimi almış, hangi pedagojik formasyona sahiptir? Bu danışmalara hangi ölçme ve değerlendirme sınavı yapılmaktadır?
9- ÇEDES projesi kapsamında görevlendirilen manevi danışmanların, idareye karşı sorumlulukları nelerdir? Manevi danışmanların sayısı kaçtır, hangi illerde görevlendirileceklerdir? Bir okula kaç manevi danışman verilecektir? Ücret skalası neye göre belirlenecektir?
10- Okullardaki rehber öğretmen sayısı kaçtır? Rehber öğretmen açığı varsa neden atama yapılmamaktadır?”
PİRHA/ANKARA