Türkiye’nin en büyük Alevi kuruluşlarından biri olan ve Türkiye çapında 108 şubesi olan Alevi Kültür Dernekleri (AKD) 10. Genel Kurulu Ankara’da toplandı. Kurultayın açılış konuşmasını yapan AKD Genel Başkanı Engin Gündük, “AKP’nin politikalarını ve Alevilere karşı tavrını biliyoruz, gerekirse sokağa ineriz” dedi.
ANKARA – Alevi Kültür Dernekleri (AKD) 10. Genel Kurulu 803 delege ile Ankara Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda toplandı. İki gün sürecek Genel Kurulun açılışı Gülbenk ile yapılırken, Semah’a dönen Mersin Cemevi’nin semah ekibi büyük beğeni topladı. Semah bittiğinde delegeler ve misafirler ayağa kalkarak hep bir ağızdan Pir Sultan Abdal’ın “gelin canlar bir olalım” türküsünü söylediler.
Divan seçimine geçilmeden Gülcihan Koç ve Hilmi Yarayıcı mini bir konser verdiler. AKD eski Genel Başkanı Tekin Özdil’in oybirliği ile divan başkanı seçildiği Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan AKD Genel Başkanı Engin Gündük “22 yıllık örgütlenme sonucunda bugün onlarca üye derneğimiz, onbinlerce üyemiz var ama Alevilere yönelik sistematik saldırılar devam ediyor” dedi.
TEK TİPÇİ YAKLAŞIM TERKEDİLMELİ
Yavuz Selim döneminden başlayarak Alevi tarihinden kesitler anlatan Gündük, Alevilere saldırıların 500 yıldır devam ettiğini belirtti. Cumhuriyet’in ilanının, Hilafetin kalkmasının Aleviler tarafından büyük bir coşkuyla karşılandığını belirten Gündük, aradan geçen yıllarda Alevilerin hak ettikleri pozisyonu Cumhuriyet döneminde de alamadıklarını söyledi. Darbelerin en çok Alevileri ve solcuları ezdiğini belirten Gündük, AKP dönemi ile birlikte Alevilerin daha fazla hedef tahtasına oturtulduğunu, AKP’nin Alevilere yönelik kin ve nefret söyleminin artarak devam ettiğini ayrıca vurguladı. “Aleviler dünkü Aleviler değil, gerekirse sokağa çıkarız, hesap sorarız” diyen Gündük, “bu ülkede tek tipçi yaklaşım terk edilmeden, eşitlik de olmaz” dedi. Suriye konusunda AKP politikalarını eleştiren Gündük, “biz Aleviler savaşa karşıyız” dedi. Gündük, konuşmasını “biz AKD olarak Alevi hakları için çalışan bütün kurum ve kişilerle bir araya gelmek istiyoruz, konu Alevilikse gerisi teferruattır” diye bitirdi.
BARIŞI UZAKTA ARAMAYIN
Genel Kurul’da CHP adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, AKP iktidarının Alevilere yönelik politikalarını eleştirirken, “barışı arayanların uzağa gitmelerine gerek yok, barış hemen yanımızda. İnsanı ve hümanizmi merkeze alan Hacı Bektaş Veli, Pir Sultan Abdal, Virani, Yemini hep barışı işaret etmişler” dedi. Akkaya, “CHP Alevilerin haklı taleplerinin yanındadır” dedikten sonra, “AKP’nin ve Başbakan’ın tavrı ortada, dert bizde, derman ellerimizde, gelin birlikte mücadele edelim” dedi.
YAŞASIN ÖN BAHÇE
Genel Kurul’un en etkili konuşmalarından birini sendikacı ve yazar Yaşar Seyman yaptı. Alevilikte kadın-erkek eşitliğinin önemine dikkat çeken Seyman “bu eşitlik sözde kalıyor. Alevi örgütleri de birer erkek örgütleri gibi. Bu durum 21. Yüzyıla yakışmıyor. Eşitlikten söz eden Aleviler bile halen ‘kadın’ değil ‘bayan’ diyorlar, ‘mücadele arkadaşı’ değil ‘bacı’ diyorlar, öncelikle bu bakış değişmelidir” dedi. Seyman’ın “Aleviler arka bahçe değildir. Yaşasın ön bahçe” sözleri ise büyük alkış aldı.
Genel Kurul’da yapılan diğer konuşmalarda CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir Cumhuriyetin ve laikliğin tasfiyesine dikkat çekerken, ABF, TKP ve EMEP adına yapılan konuşmalar başta olmak üzere bir çok konuşmacı ortak mücadele etmenin zorunluğuna dikkat çektiler.
ÜÇ ADAY VAR
Konuşmalardan sonra, Çalışma ve Mali raporların okunduğu Genel Kurul’da birçok delege raporlar üzerine söz alarak değerlendirmelerde bulundu. Bugün 21 kişilik Genel Yönetim Kurulu seçimi yapılacak. Genel başkanlık için ise Engin Gündük, Doğan Demir ve Hakverdi Çelik yarışıyor.
“Alevilik bizim yolumuz olduğu için tekrar aday oldum. Yaşam tarzımız içinde inancımıza hizmet etmemiz bizim görevimiz” diyen Engin Gündük “1993 yılından beri, bu örgüte hizmet ediyorum. Alevilerin siyasetten, devletten kaynaklı sorunlarının çok farkındayım. Tekrar başkan seçilirsem, özellikle hukuk alanındaki mücadeleyi daha da yükselteceğim” dedi.
Diğer adaylardan Doğan Demir ise aday oluşunu şöyle değerlendirdi. “Alevi dernekleri 22 yıldır var. Ama gelinen nokta iyi değil. 20 milyon alevi yurttaşın yaşam tarzı devlet tarafından halen yok sayılıyor. Biz değişimin adayı olarak varız. Seçilirsek, yeni Anayasa’da Alevilik tanımı için çalışacağız. Daha fazla halka ve sokaklara ineceğiz” dedi.
BELEDİYE BAŞKANLARI KONGREDE
Genel Kurul’a katılan bir çok belediye başkanından Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak “Alevi Kültür Derneklerinin kongresini son derece dolu buldum. Konuşmalar yerli yerindeydi. Genel Başkan’ın konuşması çok iyiydi. Bir tarihi özetledi. Bu dernek, Türkiye’de alevi hareketinin öncülerinden. Alevi hareketinin belli bir noktaya gelebilmesi içinde güzel çalışmalara yapıyorlar. Bu kongrenin daha da geliştirebileceğini umuyorum” derken, Pazarcık Belediye Başkanı “yok sayılan Alevilerin yeni Anayasa sürecinde de dikkate alınmadıkları görülüyor. Bu kongrenin Alevi örgütlenmesinin etkisinin artmasına ve yeni projeleri geliştirmesine vesile olacağını inanıyorum” dedi.
Seda Bugari, Necdet Saraç / YURT GAZETESİ