Kendi yaralarını kendileri sarıyor: Bazarcix’da enkazda kalan iktidardır

Bazarcix’ta meydana gelen depremin üzerinden 6 gün geçmesine rağmen müdahalenin yetersizliğinden dert yakınan yurttaşlar, dayanışma ile kendi yaralarını sarıyor. HDP Dîlok Milletvekili Mahmut Toğrul, ‘Bazarcix’da enkazda kalan iktidarın kendisidir’ diyerek duruma tepki gösterdi

Selman Çiçek

Mereş’te meydana gelen ve 10 ilde hissedilen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısı her geçen dakika artıyor. Depremin merkez üssü olan Bazarcix’da evlerin büyük bir bölümü yıkılırken kalan evlerde oturulmayacak derecede ağır hasarlı durumda. Kendi yaralarını kendi saran kentte üzerinden 6 gün geçmesine rağmen ciddi bir AFAD çalışması yok. AFAD’ın enkazlara geç müdahale ettiğine dönük eleştirileri olan yurttaşlar kendi imkanları ile enkazları kaldırarak yakınlarını kurtarmaya çalışıyor. Şu ana kadar 530 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanan Bazarcix’te, bu sayının çok daha fazla olduğu ifade ediliyor.

Henüz hiçbir yardımın gitmediği köylerde ise yaşanan felaketin daha ciddi olduğu düşünülüyor. Devletten ümidini kesen yurttaşlar, dayanışma ile kendi yaralarını sarıyor. Elektirik, şu ve doğalgazın olmadığı ilçede yurttaşlar aşırı soğuğa karşı ayrı bir sınav veriyor.

Yüzlerce insan enkaz altında

Arama kurtarma ekiplerinin yetersizliğinden 6 gündür bölgede yaşananlara kadar yaşanan ihmallere dikkat çeken Bazarcix’lılar, devletin buradan silindiğini söyledi. Acil bir şekilde ihtiyaçların karşılanması gerektiğinin altını çizen Bazarcix’lılar, “Önceki Bazarcix ile şimdiki Bazarcix arasında çok fark var. Bazarcix artık tanınamayacak bir durumda. Ayakta kalan bir bina yok. Çökmeyen binalar da ağır hasarlı. Acil bir şekilde buraya müdahale edilmesi gerekiyor. Halen enkazların arasında yüzlerce insan var. Bir an önce buraya müdahale edilmedi” diyerek çağrıda bulundu.

6 gün geçti devlat ortada yok

Kendisi de Bazarcixli olan HDP Dîlok Milletvekili Mahmut Toğrul da üzerinden 6 gün geçmesine rağmen hala yetkililerin Bazarcix’a yeterli anlamda ulaşmadığını söyledi. Ortada ne bir AFAD yetkilisinin ne de bir arama kurtarma timinin olduğuna dikkat çeken Toğrul, “Enkazların başında insanlar elleriyle, tırnaklarıyla kazı yaparak yakınlarına ulaşmaya çalışıyor. Şuan depremin üzerinden 6 gün geçmesine rağmen birçok yıkıntının altında cenazeler var. İnsanlar bir taraftan yakınlarına ulaşmaya çalışırken diğer taraftan da açlık ve diğer koşullara karşı da savaşmaya çalışıyor. Dışarıda kalan insanlara bir parça ekmek dahi ulaştırılmadı. Fırınlar çalışmıyor, su yok, elektrik yok, internet yok ve telefonlar çekmiyor” diyerek duruma tepki gösterdi.

Enkazda kalan iktidardır

Bazarcix’ta enkazın altında kalanın bizzat iktidarın kendisi olduğunu ifade eden Toğrul, “İnsanlar çaresizlikleriyle baş başa bırakıldılar. Gelen yardımlar engellenmeye çalışıyorlar. Tek AFAD’ın yardımları ulaştırmasını istiyor ama ortada bir AFAD yok. Ortada bir organize yok. Kimin ne yaptığı belli değil. Halk bir taraftan yakınlarını göçük altında çıkarmaya çalışırken diğer taraftan açlık, yoksulluk, sefalet ve soğukla mücadele ediyor. Soğuk eksi derecelerde. İnsanların başını koyabilecekleri, ısınabilecekleri bir alan yok. Buraya hızlı bir şekilde çadırların yapılması gerekiyor. İnsanların en azından zamanını geçirebileceği, ısınabilecekleri karınlarını doyurabilecekleri bir mekan olmalı” diye konuştu.

MEREŞ

#Kendi #yaralarını #kendileri #sarıyor #Bazarcixda #enkazda #kalan #iktidardır

EN SON EKLENENLER